Dierentandarts Limburg is onderdeel van Dierenkliniek Sittard

Voor honden en katten

Dentale röntgenfoto's

In onze behandelkamer is een dentale röntgenbuis aanwezig. Hiermee kunnen röntgenfoto’s van het gebit en de kaak gemaakt worden.

Als er in de bek van een hond of kat gekeken wordt, is alleen het bovenste deel van de tand, de kroon, zichtbaar. De wortels en de kaak zijn niet met het blote oog te zien, omdat dit onder het tandvlees ligt. Zonder röntgenfoto’s is dus maar een derde deel van het gebit zichtbaar en wordt een groot deel van de ziektes en aantastingen gemist, zoals een abces aan de wortelpunt. Hierdoor wordt de wortel aangetast zonder dat dit aan de buitenkant te zien is. Daarnaast kunnen wortels ook op andere manieren afwijken en ongemak veroorzaken. Veel tandziektes zijn erg pijnlijk, maar helaas kan uw hond of kat dit niet aan u vertellen.

Aan de buitenkant lijkt alles in orde met het gebit van deze hond, maar onder de wortels van de grote kies zijn abcessen te zien.

Ook fracturen (afgebroken tanden) komen regelmatig voor. Vaak blijft de wortel van de tand of kies achter in de kaak. Als deze niet verwijderd wordt, kan dit nare ontstekingen veroorzaken die zich niet vanzelf oplossen.


Op de foto lijkt het alsof deze kat zijn hoektand is verloren, maar op de röntgenfoto is te zien dat de wortel nog aanwezig is.

Eén van de meest voorkomende oorzaken van gebitsproblemen bij de kat is tandresorptie. Dit is een aandoening van het gebit, waarbij een soort gaatjes ontstaan in de tanden. Tijdens dit pijnlijke proces lost de tand als het ware op. Dit is in een vroeg stadium nog niet te zien tijdens een reguliere gebitscontrole, maar wel op röntgenfoto’s. De kat kan nog maandenlang met pijn rondlopen als dit niet ontdekt wordt. Kijk [hier] voor meer informatie over tandresorptie.


Een vergevorderde tandresorptie aandoening die ook al zichtbaar is aan de kroon.

Gelukkig zijn veel gebitsproblemen zonder röntgenfoto te zien. Meestal is aan de kroon zichtbaar dat een tand aangetast is en waarschijnlijk getrokken moet worden. Maar ook hierbij is een röntgenfoto nuttig. De conditie van het kaakbot bepaalt namelijk of een simpele extractie uitgevoerd kan worden of dat ingewikkelde kaakchirurgie nodig is. Soms is het kaakbot zelfs dusdanig aangetast dat er een risico op een kaakfractuur bestaat. In dit soort situaties is het van groot belang om dit van tevoren te weten, zodat de behandeling erop kan worden aangepast.

Reden genoeg dus om de gebitsbehandeling van uw hond of kat uit te breiden met röntgenfoto’s!