Dierentandarts Limburg is onderdeel van Dierenkliniek Sittard

Voor uw kat

Kaakfractuur

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Aanrijdingen, bijtwonden of een klap tegen de kop van uw huisdier kunnen allemaal tot kaakbreuken leiden.

Symphysis fractuur

Een veelvoorkomende breuk is een symphysis fractuur bij de kat. De symphysis is het voorste deel van de onderkaak, waar de linker en rechter kaakhelft bij elkaar komen. Omdat deze verbinding niet heel stevig is, breekt deze snel over bij trauma.

Gelukkig is deze breuk relatief makkelijk te herstellen. Door middel van een cerclagedraad, een smal stukje metaaldraad, worden beide kaakhelften weer tegen elkaar aangezet. Met rust en pijnstilling is de kaak na enkele weken weer genezen en kan de draad verwijderd worden.

Andere kaakfracturen

Uiteraard komen we kaakfracturen in allerlei verschillende vormen tegen. Het verschilt heel erg per geval hoe we dit behandelen. We streven ernaar om dit voor de hond of kat zo min mogelijk invasief te doen en zoveel mogelijk tanden hierbij te behouden.

Een optie die gebruikt voor veel kaakbreuken gebruikt kan worden, is een externe kaakfixatie op de tanden zelf. Dit kan alleen als er voldoende stevige tanden aanwezig zijn. Deze worden dan aan elkaar vastgemaakt met behulp van composiet. Als de tanden in de juiste positie aan elkaar vastgemaakt zijn, wordt de kaak op deze manier gefixeerd. De kaak kan zo genezen zonder toepassing van schroeven en platen.