Dierentandarts Limburg is onderdeel van Dierenkliniek Sittard

Voor uw hond

Beugel bij de hond

De voornaamste reden voor een beugel is een hoektand die te ver naar binnen staat en daardoor in het gehemelte prikt. Wordt dit in een vroeg stadium ontdekt, dan is het soms voldoende om baltherapie toe te passen. Wil je mee weten over hierover? Bekijk dan de pagina over problemen met het melkgebit.

Als de baltherapie niet toereikend is, kan er gekozen worden voor het plaatsen van een beugel.

Kroonverlenging

Bij een minimale standsafwijking is het voldoende om de afwijkende hoektand ‘langer’ te maken door een kroonverlenging. Het extra stuk tand wordt gemaakt van composiet en in de goede richting geplaatst. Doordat de tand nu gedwongen wordt in de goede richting te glijden, zal na enkele weken ook de echte tand in de juiste stand staan. Zodra de tand goed staat, kan het stukje composiet verwijderd worden.

Omdat een kroonverlenging heel precies werk is, mag de hond absoluut niet bewegen. Daarom plaatsen en verwijderen we de beugel onder narcose.

Glijbeugel

Als de standsafwijking erger is, kan gebruik gemaakt worden van een glijbeugel. Er wordt dan een blokbeugel in de bovenkaak geplaatst met aan de voorzijde van de bovenhoektanden twee ‘glijbaantjes’. Deze moeten lang genoeg zijn om de hoektanden van de onderkaak op te vangen als de hond zijn bek dicht doet. Op deze manier sturen de glijbaantjes de hoektanden van de onderkaak in de goede richting. Na enkele weken is de stand van de onderste hoektanden genormaliseerd en kan de beugel verwijderd worden.

Ook deze beugel wordt onder narcose geplaatst en verwijderd.

Nazorg van beugels

Net als bij mensen kan een beugel in het begin wat ongemakkelijk voelen en zelfs pijn veroorzaken. Dit komt doordat er druk op de tanden komt. Na enkele dagen gaat dit vanzelf beter.

Zolang de beugel in de bek zit, mag uw hond niet op harde voorwerpen bijten zoals kauwstaafjes, botten of takken. Er bestaat de mogelijkheid dat de beugel dan afbreekt. Voer uw hond deze periode ook het liefst natvoer in plaats van brokken als dat mogelijk is.

Etensresten of andere viezigheden tussen het tandvlees of de beugel kunnen met een zachte tandenborstel of een spuitje water verwijderd worden. Doe dit dagelijks om ontstekingen te voorkomen.