Voor honden en katten
Tandenpoetsen
Er wordt steeds meer bekend over gebitsproblemen bij onze huisdieren. Precies hetzelfde als bij mensen wordt er bij honden en katten tandsteen gevormd als tandplak te lang aanwezig is. Door tandsteen stinkt uw huisdier uit zijn of haar bek, wat voor u als baasje onprettig is. Daarnaast kan tandsteen voor nare ontstekingen van het tandvlees en het kaakbot zorgen, wat weer pijnlijk kan zijn voor uw huisdier. Blijven deze ontstekingen te lang bestaan, dan zal de tand zelfs verloren gaan.
Wij als mensen poetsen over het algemeen twee keer per dag onze tanden. Hiermee wordt twee keer per dag tandplak verwijderd en wordt er dus voorkomen dat zich tandsteen vormt. Eenmaal gevormd tandsteen is niet meer te verwijderen met een tandenborstel en zal door middel van een speciaal trilapparaatje moeten worden verwijderd. Dit is geen pijnlijke behandeling en gebeurt bij mensen gewoon in de stoel bij de tandarts of mondhygiënist. U kunt zich vast voorstellen dat dit bij dieren niet zo makkelijk gaat. Geen enkel dier zit netjes stil als dit apparaatje zijn of haar tanden raakt. Voor een nette gebitsreiniging is bij honden en katten dus altijd narcose nodig.
Het is een fabeltje van vroeger dat dieren minder gevoelig zijn om tandsteen te ontwikkelen dan mensen. Om regelmatige gebitsreinigingen met narcose te voorkomen, is het dus hartstikke belangrijk om de tanden van uw hond of kat goed te poetsen. Dit klinkt voor u misschien als een onmogelijke taak, maar met oefening en doorzettingsvermogen is veel mogelijk. Begin daarom op jonge leeftijd met oefenen. Tot de leeftijd van 12 weken zit een pup of kitten namelijk nog in de socialisatiefase. Tot deze leeftijd leren zij dat bepaalde handelingen normaal zijn en bij de dagelijkse routine horen. Als u het poetsen van de tanden nu dagelijks gaat oefenen, dan zal het de rest van zijn of haar leven heel makkelijk gaan. Bij oudere honden en katten kan het ook nog aangeleerd worden, maar omdat zij niet meer in de socialisatiefase zitten, zullen zij dit nooit als een normale handeling zien. Zij zullen dit meer als een handeling zien om een beloning te krijgen of u als baasje blij te maken.
Hoe kunt u nu het poetsen zo goed en makkelijk mogelijk aanleren?
Gebruik altijd een speciale tandpasta voor dieren. Mensentandpasta bevat fluoride en is zeer giftig voor honden en katten. U kunt een normale kleine kindertandenborstel gebruiken, maar er zijn ook speciale tandenborstels voor huisdieren die het net iets makkelijker maken om bij alle moeilijke plekken te komen. Tandenborstels, tandpasta of een volledige set voor gebitsverzorging zijn bij ons verkrijgbaar.
Hieronder vindt u een handleiding van 5 eenvoudige stappen. Huisdieren moeten zeer geleidelijk wennen aan tandenpoetsen, zodat ze het als iets leuks ervaren. Probeer niets overhaast te doen, want dan heeft u kans dat het als een negatieve ervaring wordt gezien en zal de handeling steeds moeilijker worden.
Elke stap zou ongeveer 5 minuten moeten duren en moet 5 dagen achter elkaar herhaald worden, voordat verder wordt gegaan naar de volgende stap.
Stap 1: introduceren van de smaak van huisdiertandpasta
Smeer een kleine hoeveelheid tandpasta op uw wijsvinger. Laat uw hond of kat de vinger aflikken. Herhaal dit een paar keer.
Stap 2: wennen aan aanraking
Smeer wat tandpasta op uw wijsvinger en steek uw vinger in de mond van de hond, aan de buitenkant van de tanden. Laat uw vinger over de buitenkant van de tanden en tandvlees glijden. Ga niet gelijk te ver door naar achteren. Het moet een comfortabele en positieve ervaring blijven. Herhaal dit een paar keer. Probeer tijdens de handeling zoveel mogelijk te voorkomen dat de bek geopend wordt, anders kan uw dier u per ongeluk bijten.
Stap 3: kennismaking met de tandenborstel – hoektanden
Doe tandpasta en water op de tandenborstel (of vingerhoedje). Laat uw dier wat tandpasta van de borstel aflikken. Plaats uw hand rustig om de snuit van uw hond of kat, zodat hij niet kan kauwen. Begint vervolgens zachtjes de hoektanden te poetsen door de borstel rustig heen en weer te bewegen. Vermijdt bij deze stap de snijtanden, want deze zijn erg gevoelig.
Stap 4: de achterste tanden
Herhaal eerst stap 3 en ga vervolgens langzaam steeds verder naar achteren in cirkelvormige bewegingen. Ga net zo ver als uw dier comfortabel vindt. Poets beide zijden van de mond.
Stap 5: poets alle tanden
Begin, zoals voorheen, met de hoektanden, dan de achterste tanden en eindig met de snijtanden. Leg uw hand rond de snuit, houd de mond dicht en hef dan zachtjes de bovenlip op met duim en wijsvinger, zodat de snijtanden zichtbaar worden. Veel dieren zijn gevoelig en niezen soms tijdens deze handeling. Poets deze tanden met op en neer gaande bewegingen (zoals bij de hoektanden). Verleng geleidelijk de tijd die u poetst.
Voor een maximale bescherming zou er elke dag gepoetst moeten worden.